Supporter van Schoon

Nieuwjaarsvegen met de buren

De start van het nieuwe jaar hoort natuurlijk feestelijk ingeluid te worden. Voor velen betekent dit dat het meest bijzondere vuurwerk de lucht in gaat. Dat de straten op 1 januari rood van de vuurwerkflarden achterblijven, daar staat niet iedereen altijd bij stil. Niet alleen ter bewustwording hiervan, maar ook om mensen actief te betrekken bij het schoonhouden van de straten, organiseerde Supporter van Schoon ook dit jaar weer het landelijke Nieuwjaarsvegen, waarvan Mediaxplain* de mediacampagne heeft verzorgd.

Naamloos 1
Svs2

Voorafgaand aan het Nieuwjaarsvegen op 1 januari zijn er diverse disciplines betrokken bij het verspreiden van de boodschap: van een landelijke OOH-inzet tot het uitzenden van idents op RTL 4 en SBS 6, en van een mobile halfpage-ad op Nu.nl tot advertising op social media en een Facebook live stream. Met deze crossmediale zichtbaarheid dekking kan de campagne je bijna niet zijn ontgaan.

Op 1 januari om 12.00 uur werden in heel Nederland de straten door vrijwilligers vuurwerkafvalvrij gemaakt. Op de Noordermarkt in Amsterdam is het startschot van het Nieuwjaarsvegen gegeven. De Jordanese buurt kreeg dit jaar wel een heel bijzondere rol toebedeeld: vanaf 11.15 werden buurtbewoners wakker gepord door een ‘porder’, die ervoor zorgde dat de hele buurt op tijd wakker was om mee te vegen. Dit fenomeen stamt nog uit de tijd dat er geen wekkers waren en arbeiders gewekt werden door een porder die met een lange stok tegen het raam tikt. 

Naamloos 2

Acteur en muzikant Guido Spek was op 1 januari aanwezig op de Noordermarkt. Via de Facebook live stream van het Facebookkanaal van Supporter van Schoon heeft hij live verslag uitgebracht van het Nieuwjaarsvegen. Nadat hij als porder de Amsterdamse buurtbewoners rondom de Noordermarkt wakker heeft gepord, is er gezamenlijk geveegd.

14

Onder het genot van warme chocolademelk, olliebollen en een optreden van Wesly Bronkhorst, werd één simpele en heldere boodschap uitgedragen: voor een gezellige en schone start van het jaar, veeg je op 1 januari samen met de hele buurt de straat aan! De inzet van social media leidde niet alleen tot een hoop interactie met de berichten, ook riepen mensen elkaar op om te helpen vegen en werden er actief gesprekken gevoerd tussen de vrijwilligers. De video terugkijken is hier mogelijk.

12

resultaat

Met alleen al meer dan 2,5 miljoen bereikte personen op social media en bovendien berichten van o.a. De Volkskrant en de NOS heeft de actie landelijk de aandacht gekregen die het verdient. En met effect, want op 1 januari stonden er in heel Nederland weer ontzettend veel mensen met een bezem klaar. Dat leverde niet alleen een heleboel schone straten op maar ook een hoop gezelligheid met de buurtbewoners. Een dubbel geslaagde actie!

Bekijk hier de video om een impressie te krijgen van het Nieuwjaarsvegen op de Noordermarkt. 

Video Svs1